fbpx

Activitati pentru elevi in Scoala Altfel – Ziua Autocunoasterii

Scoala Altfel activitati clasa elevi excursie natura Adeona meseriilor

Activitati Scoala Altfel – Ziua autocunoasterii

Continuam seria articolelor dedicate ideilor pentru saptamana Scoala Altfel cu o propunere care ne aduce atentia spre interior si spre emotii. Daca in prima parte ti-am propus o activitate legata de orientarea in cariera, recompense si abilitati vocationale – Ziua Meseriilor, in ziua 2 ne-am gandit la ceva mai placut si necesar pentru a atinge performanta scolara pe o perioada lunga de timp: relaxare si odihna. In Ziua Relaxarii ti-am propus 3 tehnici de relaxare potrivite pentru elevi, iar in Ziua 3 iti propunem sa introduceti o tematica de autocunoastere.

 

Pentru a-ti usura munca, poti invita un Masterand de la Facultatea de Psihologie sau chiar un Psiholog atestat care sa tina un atelier despre emotii, despre legatura dintre ganduri si emotii, despre cum ne simtim raportat la modul in care noi interpretam anumite evenimente. Studentii sunt adesea foarte bine pregatiti in a livra scurte workshopuri pe teme specifice dedicate elevilor asa ca poti folosi aceasta resursa pentru a le oferi informatii actualizate si utile elevilor, dar si tehnici si instrumente adaptate pentru dezvoltarea lor cognitiva si emotionala specifica etapei de varsta.

 

Copiii pot invata chiar si o tehnica utila in a ramane conectati cu ei si a se descoperi pe sine. Journalingul sau scrierea regulata a unui jurnal reprezinta o varianta preferata de cei mici pentru a-si pune in ordine sentimentele si a-si da voie sa reia evenimentele de peste zi si sa verifice cum s-au simtit. Le puteti oferi chiar o fisa de lucru cu roata emotiilor si puteti invata impreuna categoriile principale ale emotiilor si sub-categoriile. Astfel, elevii isi vor dezvolta un limbaj al starilor interioare, iar acest lucru este foarte util atat in copilarie, dar si cand vor deveni adulti. Alexitimia, incapacitatea unei persoane de a-si exprima emotiile si sentimentele poate fi redusa chiar prin dezvoltarea unui limbaj diversificat, prin explorarea campului lexical al emotiilor, iar cel mai bun moment pentru a incepe aceasta explorare semantica este chiar in anii de scoala! Multi adulti afirma ca nu i-a invatat nimeni la scoala sa se intrebe cum se simt si cum sa se preocupe de gestionarea emotiilor foarte intense. Auzim adulti spunand ca le-ar fi placut sa le spuna cineva despre importanta conectarii cu tine si despre cat de important este sa vorbesti despre cum te simti, fix in perioada copilariei . Punem contribui la sanatatea mentala a generatiilor tinere printr-o simpla activitate in care ne dezvoltam vocabularul asociat unei grupe de emotii. Aceasta activitate poate fi adaptata atat pentru ciclul gimnazial, cat si pentru elevii de liceu.

Pentru clasele 1-4 puteti incerca o activitate si mai creativa. Fiecare elev isi poate alege o categorie principala de emotii si sa deseneze cat mai multe elemente, simboluri, personaje care exprima acea emotie. Discutati apoi in clasa care este motivul pentru care a ales acea emotie, cum se leaga de ceea ce simte in acel moment, cum stie sa isi exprime acea emotie?

Nu uita, emotiile sunt! Nu exista emotii bune sau rele. Emotiile reprezinta propria interpretare a unor situatii sau stari si de aici noi le atribuim in mod subiectiv eticheta de pozitiv sau negativ. Insa toate emotiile au rolul lor, ne indica aspecte valoroase despre noi si sunt mesageri interni despre cum ne simtim intr-un anumit moment.

Un material usor de printat si de lucru este Roata Emotiilor care poate fi descarcata de pe acest site.

 

In final, speram ca in una din zile sa va amintiti si de prietenii de la Adeona Camps care va asteapta in natura pentru activitati distractive si educative. Daca inca nu v-ati facut rezervarea pentru tabara de vara, saptamana Scoala Altfel va poate creste dorul de a petrece o saptamana de vara altfel, cu colegii, in compania noastra!

In curand pregatim si un Ghid pentru Activitati in Saptamana Scoala Altfel. Inspirate din activitatile noastre din taberele si excursiile de la munte, care pot fi facute in clasa sau in curtea scolii. Speram sa potoleasca dorul de Adeona si sa va bucurati de creativitatea si experienta noastra in imbinarea activitatilor non-formale cu dezvoltarea de abilitati pentru viata.

Scrie-ne un comentariu daca ai folosit ideile noastre si lasa-ne feedback daca putem imbunatati aceste recomandari . Suntem curiosi sa aflam ce experienta au avut elevii clasei cu aceste propuneri! Orice parere conteaza si ne ajuta sa crestem o comunitate de adeoni implicata si tot mai bine cu sine!

 

Socrate a scris ”cunoaste-te pe tine insuti si vei cunoaste universul”. Sa aveti cale frumoasa in cunoastere si autocunoastere!

 

Andreea Cîra,
Psiholog, Consultant Dezvoltare Adeona Camps

Lasa un comentariu