fbpx

Idei pentru Saptamana Scoala Altfel – Ziua Relaxarii

Activitati Scoala Altfel Ziua Relaxarii meditatie mindfulness elevi scoala munte natura drumetie copii

Activitati Saptamana Scoala Altfel: Ziua Relaxarii – invatati sa va odihniti si sa va relaxati!

In Scoala Altfel putem invata cat de importanta este relaxarea, pauza, somnul pentru dezvoltarea copiilor, dar si pentru profesori.

Puteti incerca doua tehnici de relaxare si o tehnica de mindfulness, adica exersarea prezentei constiente.

Argumentul nostru pentru o astfel de activitate este legat de ceea ce se intampla la nivelul creierului in timpul si dupa momente de relaxare care devin o rutina. Dupa 15-20 min de tehnici de relaxare zilnica reusim sa eliberam mai multe endorfine, un hormon care adesea este asociat cu actiunea de analgezic natural pentru durere si starea de fericire. De asemenea, studiile spun ca tehnicile de relaxare ajuta la reglarea emotiilor pentru elevi si creste capacitatea de autocontrol a furiei, agresivitatii si impulsivitatii. De asemenea, tehnicile de relaxare pot fi folosite inaintea momentelor care ne complesesc emotional si, astfel, scade performanta in sarcina a elevilor. Prea multe emotii de intensitate ridicata ne pot incurca in anumite momente! Tehnicile de relaxare ajuta la medierea intensitatii emotiilor coplesitoare. De exemplu elevii pot invata cum inaintea unui concurs, test, competitie sportiva, sa faca o scurta tehnica de relaxare care sa restabileasca echilibrul lor interior. Crezi ca e util? Citeste mai departe!

  1. O tehnica de relaxare ar fi respiratia constienta. Puteti invata respiratia in 4 timpi. Va imaginati un patrat si pe fiecare latura a patratului avem 4 secunde de respiratie. Astfel: 4 secunde inspir, 4 secunde retin aerul in interiorul corpului, 4 secunde expir si dau aerul afara, 4 secunde fac retentia pe vid, adica dupa ce am expirat. Si apoi reiau acest proces prima data 12-15 cicluri complete, pana ajungeti la o serie de 7-8 minute pentru elevi si pentru adulti 15-20 min. Stiai ca elevii pot ajunge mai repede la starea de relaxare, daca sunt ghidati corespunzator, decat adultii fara exercitiul detensionarii? Incearca acasa cu copilul tau sau la clasa alaturi de profesori!
  2. O alta tehnica de relaxare este meditatia ghidata. Puteti sa folositi linkuri de YouTube direct in romana sau puteti gasi inregistrari in engleza. Aceasta activitate poate fi inclusa chiar la inceputul orei de engleza. Cu timpul, puteti crea propria poveste pe care sa o ghidati elevilor, alaturi de o muzica de relaxare. Foloseste elemente vizuale placute, generale, simboluri care tin de culori vii, emotii placute, o atmosfera calda si ludica. Un exemplu poate fi aceasta meditatie de relaxare de pe canalul celor de la OnlineTeachers, aici.
  3. Tehnica de mindfulness este o tehnica studiata indelung in scolile de psihologie si se pare ca ar avea rezultate deosebite in ceea ce priveste reducerea starii de stres. In plus, studiile certifica faptul ca mindfulnes ajuta la stimularea memoriei, a capacitatii atentionale, exerseaza capacitatea de a mentine atentia concentrata mai mult pe o sarcina ( de exemplu cititul sau realizarea unei sarcini deplin conectat in actiune) si astfel putem sa contrabalansam cu orele petrecute pe telefon unde adesea imaginile se succed intr-un ritm mult mai alert decat in viata reala si despre efecte am auzit adesea de la specialistii in dezvoltarea copilului. Puteti incepe cu jocuri simple, in clasa, unde elevii sa observe: 15 obiecte care sa contina si culoarea rosie, obiectul cu dimensiunea cea mai mare din clasa, sa admire timp de 5 min forma unui mar, sa bea o cana de ceai si sa descrie timp de cateva momente toate senzatiile traite atunci cand au baut ceaiul. De la gust, miros, temperatura, textura, pana la senzatiile pe care copilul le-a trait in corp dupa ce a inghitit. Profitam de ocazie si sa va invitam sa va reamintiti de ceaiul pe care il beti la cabanele Adeona! Se pare ca si acolo am practicat mindfulness, fara sa stim! Deci, se poate, ati reusit deja acest lucru, il puteti incerca si in saptamana Scoala Altfel sau de fiecare data cand savurati o cana de ceai. Aceste tehnici de baza de aducere a atentiei in momentul prezent vor avea rezultate in reducerea anxietatii, grijilor, gandurilor care se repeta sau a nelinistii elevilor doar daca va formati un obicei cu acestea. Orice obicei incepe cu primul pas!

Prima parte a listei de idei pentru activitati in Scoala Altfel la clasa o gasesti aici – Ziua 1 – Ziua Meseriilor. Partea 3 o gasesti tot in rubrica de Blog Adeona Camps. Ne-am bucura sa primim feedbackul tau despre aceasta propunere si, daca ai implementat la clasa, ne dorim sa stim cu ti-a iesit? Ce parere au avut elevii?

In incheiere iti reamintesc faptul ca prin activitatile pe care le organizam in natura, in aer liber, in special in drumetiile noastre din tabere si din excursii integram adesea tehnici mindfulness, insa nu le numim asa. In momentele in care colegii mei va indica anumite elemente, va ofera sansa sa descoperiti chiar voi anumite specii de plante, cand ne punem la panda de marmote in Retezat sau cand stam si privim luciul lacurilor glaciare practicam o inalta forma de mindfulness. Observand fara judecata gandurile care ne traverseaza mintea putem deveni mai buni, in primul rand cu noi, putem creste acceptarea de sine si, de aici, putem construi spre acceptarea aproapelui, a colegului de clasa, a celor din comunitatile sociale din care facem parte.

 

Relaxare placuta si sa va bucurati de timpul si grija pe care il oferiti mintii si corpului in pauzele de relaxare!

Andreea Cîra,
Psiholog, Consultant Dezvoltare Adeona Camps

Lasa un comentariu