In weekend am fost la Brasov alaturi de colegi, pentru a participa la SuperTeach.
SuperTeach este un eveniment care are ca scop coagularea profesorilor deschisi, dornici si pregatiti pentru schimbarea pentru care ravnim, probabil, toate generatiile aflate astazi in piata muncii. Experienta de lucru cu elevii si zilele petrecute in taberele si excursiile la munte organizate de noi ma determina sa afirm ca si elevii isi doresc acea schimbare de mentalitate, insa constient nu reusesc sa o verbalizeze pe intelesul nostru, al oamenilor mari.
Ne dorim cu totii ceva… metaforic o numim schimbare, insa… sambata, la eveniment, ma gandeam daca nu cumva tot ceea ce ne dorim se rezuma la o alta mentalitate. Mentalitate care determina mai apoi comportamente… diferite. O mentalitate deschisa... fata de noi in primul rand si cei alaturi de care relationam in prima linie, iar mai apoi in toate celelalte interactiuni, la munca, la scoala, pe strada sau cu necunoscuti…
Daca la inceputul evenimentului incercam sa identific povestea din spatele povestii, la finalul serii nu doar ca am inteles conceptul organizatorilor, ci am simtit filosofia din spatele povestii denumita simbolic SuperTeach.
Mentalitatea Deschisa… conceptul prin intermediul caruia se doreste schimbarea mentalitatii individuale si apoi a celei colective, prin stimularea maretiei din fiecare copil. Fara sa ma ascund dupa cuvinte, cred ca fiecare dintre noi am avut un profesor, un dascal, un mentor care ne-a curbat putin traiectoria vietii, printr-o remarca, printr-un cuvant, printr-un gest. Ca adulti, cred ca e un exercitiu de autocunoastere sa identificam ce din trecutul nostru ne-a determinat sa fim oamenii de azi, in lungul sir de decizii care ne-a adus aici si acum, in T0.
Am vazut pe scena o mana de profesori magicieni care prin valorile promovate m-au facut sa cred ca schimba vietile unor copii. Si cred asta fiindca am facut un exercitiu de imaginatie si m-am intors in timp. Am derulat timpul cu 15 ani si mi-am imaginat
“cum ar fi fost daca…”.
Articolul nu e despre mine, ci e despre ei sau mai bine spus despre noi asa ca… revin la anul 2020 si la cum putem contribui activ la s̶c̶h̶i̶m̶b̶a̶r̶e̶ modificarea mentalitatii unei generatii si a unei tari.
Exemple au fost, iar exemplele ca #sepoate si in educatie au fost prezente pe scena evenimentului, in masura in care exista astazi dascali care accepta sa expuna propriul exemplu. Insa, ca simplu privitor, am resimtit si reticenta si respingere din sala, am auzit ironii, am vazut rezistenta la schimbare. Proces regasit de altfel in literatura de specialitate. Lucrurile pare insa ca prind energie in comunitati insulare, in scoli, unde exista profesori care aplica aceasta filosofie ale carei valori sunt curajul, pasarea, initiativa, increderea si invatarea continua.
Cum ar fi fost daca… e un gand care ma apasa si-mi cere sa-l reiau in scriere. Nu exista raspuns potrivit, exista doar un semn de intrebare care ne determina sau nu sa punem si noi osul la treaba si sa ne implicam in a aduce bine comunitatilor din care facem parte.
Intr-o tara unde adesea aud ca schimbarea trebuie ( de ce trebuie?) sa vina din exterior o mana de formatori, la randul lor profesori, voluntari, aleg sa participe la astfel de conferinte si sa-si inspire colegii. Am avut bucuria sa cunosc o parte dintre acestia intr-un cadru informal si… atunci a fost momentul cand am simtit ca intr-adevar #sepoate.
”Ceilalti conteaza la fel de mult ca mine” e, probabil, mottoul care mi-a ramas intiparit in minte dupa weekendul la SuperTeach.
Pregatesc incheierea articolului insa imi doresc sa mai amintesc un aspect care mi-a atras atentia. E despre elevi acum 🙂 In cadrul evenimentului, s-au urcat pe scena doi liceeni. Intrebati despre modul in care ar arata ora ideala, mi-am notat urmatorul raspuns: ”jocuri didactice, in aer liber, invatarea prin descoperire”.
Ne-am uitat unii la altii, colegii de la Adeona, si am zambit. Ne pareau activitati cunoscute…
Pentru profesorii care trec pragul programelor noastre, nu ne ramane decat sa recomandam participarea la SuperTeach, iar parintilor sau celor care doresc sa se implice in a transforma mentalitati, va spunem ca e nevoie de ajutor, de sponsori si implicare pentru a creste impactul acestor evenimente.
Hai sa facem radiografia cotiturilor si sa ne imaginam ”cum ar fi fost daca…”