Prietenia, o nevoie care mută munții!
Ceea ce ne rămâne cel mai des după o tabără la munte e prietenia. Explicată, nevoia de a avea prieteni este din punct de vedere psihologic nevoia de conectare și de acceptare. După experiențele acumulate într-o tabără, adesea rămânem cu prieteniile care ne hrănesc sentimentul de conectare și de atașament… cu prietenia. Acestea sunt nevoi bazale care ne definesc dezvoltarea și felul de a fi ca adulți, peste ani. Sentimentul de apartenență la o relație de încredere și de siguranță, plină de grijă, de ludic și de noutate în fascinanta lume a copilăriei este pentru elevi un pilon important în dezvoltarea ulterioară a încrederii în sine și a încrederii în ceilalți.
Încrederea pe care o prietenie dezvoltată în copilărie o sădește în noi se observă și în încrederea pentru sentimentul de sine și pentru încrederea în momentele importante de luare a deciziilor. Cum ar fi alegerea liceului la care să studiezi sau a facultății. Dincolo de influența anturajului și a grupului social care are o putere extraordinară asupra tinerilor, chimia dezvoltată într-o amiciție ludică dintre doi copii ar putea explora lumea interioară a celor doi în momentele critice de luare a deciziilor și mai ales modul în care copiii aleg să se informeze pentru o decizie, tinând cont de ceea ce simt în ei. Trăire experimentată adesea într-o dinamică de prietenie la copii.
La Adeona Camps contribuim la a sădi valori fundamentale în societate și dincolo de un model de business care se ancorează în principii ecologice și sustenabile de dezvoltare, ne place să credem că programele educative schimbă caractere. ”Muntele formează caractere şi naste prietenii” e mantra pe care am învățat-o de la prof. Petre Gorea în vara 2008 când am urcat prima dată alături de Adeona pe potecile Munților Parâng. În vara 2010 avea să îmi devină exemplu de atitudine în relaționarea cu grupurile și ne-am bucurat de tot ce a adus schimbul de idei și cunoaștere dintre generații în calitate de colegi la Adeona. Peste ani, aceiași mantră răsună în atenția care converge tot mai mult spre oameni în formarea de psihoterapeut și mă uit adesea cu admirație la cât de fină e linia până la care muntele formează caractere și devine teren de joacă pentru mii de elevi care leagă, solidifică sau experimentează prietenii în taberele și excursiile noastre.
Am primit zilele trecute această fotografie de la colegii din Păltiniș, iar emoția resimțită când i-am văzut pe acei copii mi-a pus creionul în mână și-am început să scriu despre beneficiile nevăzute ale taberelor noastre. Lucruri despre care adesea uităm să scriem, fiindcă suntem prea ocupați să dăm feedback pentru mâncare, cazare, program și ospitalitate.
Prietenia, o nevoie care mută munții! O găsești la Adeona Camps în oricare dintre cele 12 locuri unde în anul 2023 ne propunem să urcăm împreună!
Iată care sunt o parte din beneficiile prieteniei la care mă gândesc acum:
Prietenia oferă elevilor un suport emoțional semnificativ. Având un prieten apropiat, aceștia pot împărtăși sentimentele, preocupările și experiențele lor, știind că vor fi ascultați și înțeleși. Chiar și în drumeții, atunci când panta e prea mare, un prieten poate fi sprijin moral și ajutor motivațional ca să mergeți mai departe și să explorați natura înconjurătoare. Un prieten de încredere poate oferi sprijin în momentele dificile și poate încuraja în situații de provocare. Adesea îi vedem la jocuri cum se îmbărbătează și cum trec împreună prin înfrângeri sau cum împart strigătul de bucurie al câștigului! Prin intermediul prieteniei, elevii învață să-și dezvolte încrederea în sine și în alții, ceea ce contribuie la creșterea stimei de sine și la dezvoltarea unei atitudini pozitive față de ei înșiși. Peste an, vor fi resurse prețioase aceste semințe sădite în programele educative pentru elevi!
În plus, găsesc prietenia ca fiind și o oportunitate unică de a dezvolta și exersa abilități sociale. Prin interacțiunea cu un prieten, elevii învață să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, mai ales autentică, să asculte activ și să înțeleagă punctele de vedere ale celorlalți. Mereu pentru un prieten ești dispus să depui mai mult efort în a-l înțelege cu adevărat! Ei învață să colaboreze, să-și împartă, să negocieze și să rezolve conflicte într-un mod constructiv, iar acolo unde ei nu reușesc, monitorii Adeona sunt pregătiți cu înțelegerea, acceptarea și tehnicile necesare pentru a scoate din orice conflict lecțiile pentru micii adeoni. Prin intermediul prieteniei, elevii dezvoltă empatie, înțelegere și respect pentru ceilalți, învățând să-și gestioneze și să-și exprime emoțiile în mod sănătos și adecvat. Și pentru unii dintre ei, acesta devine unul din puținele medii unde li se oferă aceasă șansă, cu răbdare și grijă! Așa că responsabilitatea noastră este și una afectivă, dincolo de siguranța spațiului!
Și, nu în ultimul rând, prietenia joacă un rol important în dezvoltarea identității elevilor. Prin interacțiunea și prietenia cu alți copii susținută prin tot felul de jocuri de echipă și taskuri de rezolvat împreună, aceștia își pot explora interesele, pasiunile și valorile, descoperindu-și propria identitate. Prietenii îi pot inspira, încuraja și susține să-și urmeze visele și aspirațiile în mod pozitiv și în scopul binelui. Acolo unde vedem că direcția este una diferită de cea sănătoasă de exprimare, intervenim din nou împreună cu monitorii empatici pentru a facilita un parcurs sanogen de dezvoltare și de influență al grupului. E nevoie doar de intervenții atente și punctuale pentru ca elevii să își exprime potențialul plin de resurse și frumos.
Într-un mediu de prietenie, elevii se simt acceptați și apreciați pentru cine sunt cu adevărat, ceea ce le permite să se dezvolte într-un mod autentic și să-și exprime individualitatea.
E nevoie de puțină încredere și o gașcă faină alături de care să vrei să urci!
Ne vedem la vară pe poteci pentru noi și noi prietenii?
Andreea Cîra, Coach
Adeona Group