fbpx

Jurnal de adeon cu lectii din tabara pe timp de izolare

Jurnal de tabara Adeona Coronavirus Covid-19

A trecut un timp de cand nu am mai scris pe blogul taberelor si excursiilor la munte Adeona. A trecut un timp de cand era liniste in casele noastre, in gandurile tuturor si in virtualul internetului.

 

Orice actiune am face si orice vorbe am primi parca nu ne potolesc nelinistea, nemultumirea si toate acele cuvinte cu ”ne” care cuprind acum, in primavara anului 2020, tot contextul izolarii.

 

De obicei scriem articolele continand urmatoarele cuvinte: tabere la munte, excursii pentru elevi, vacanta de vara, elevi, copii, tabara la munte si alte cateva cuvinte. Astazi insa nu mai folosim acele cuvinte si scriem ca intr-un jurnal de adeon, in vreme de izolare, cand taberele sunt cu semnul intrebarii.

 

Ce putem face acum? Dar mai ales ce facem acum…

Chiar daca esti elev, parinte uneori impovarat de toata energia celui mic, profesor care te-ai saturat sa tii orele pe net sau un iubitor de munte si natura, speram ca informatiile de mai jos sa te ajute. Lipseste titlul de recomandare al acestora fiindca am gadea in plasa tuturor recomandarilor… gasim placut sa facem o comparatie intre situatiile de la munte si situatiile la care ne adaptam acum.

 

Aminteste-ti ca in tabere si excursii aveam tot timpul un program.

Dimineata mancam, apoi era programul din prima parte a zilei, pranzul, odihna, apoi a doua parte a zilei si programul stabilit, cina si ultimul programul de seara. Uneori pare ca suntem rigizi, dar numai printr-un program stabilit si testat putem trai experientele cele mai placute si diversificate.

 

Pastrati-va o randuiala, o regula de program si un fel de automatism zi de zi in toate activitatile.

 

Efortul de a pastra ordine in dezordine va va tine ancorati cat de putin in viata de inainte de izolare.

 

O minte ordonata se educa. Oricat de usor ne-ar parea sa fim haotici, sa stam in pijama, sa mancam la ce ora vrem si sa nu mai respectam programul de pana acum, amintiti-va ca mintea ordonata se educa.

 

In plus, daca reusesti acum sa iti pastrezi mintea organizata si programul organizat, cand lucrurile vor reveni la normal vei fi mai disciplinat si vei simti beneficii in toate activitatile tale. Iti vei organiza timpul mai bine, vei fi mai selectiv cu activitatile importante si neimportante, vei avea mai mult timp pentru tine.

 

Imaginati-va taberele la munte fara un program, cu un orar dupa voia fiecaruia. Probabil ca nu am reusi nici sa ne punem de comun acord cand sa ne jucam, probabil ca nu am reusi sa pornim in nici o drumetie si nu am mai avea timp sa invatam lucruri noi despre natura. Cum ar fi aratat activitatea echipei Adeona vara daca nu ar fi urmat un program riguros si procedurat? Dar oare bucatarii nostrii cum ar fi putut sa livreze 400 de portii de mancare zi de zi daca nu ar fi urmat un program organizat?

 

Chiar daca nimeni nu impune acum rigorile de inainte, incercati sa aveti reguli si automatisme pentru toate activitatile, placute sau mai putin placute. Si, ca sa fiti mai impacati, puteti face dublu activitatile pe care inainte va facea placere sa le desfasurati in casa.

 

Cum arata viitorul atunci cand prezentul te ingrijoreaza?

Contextul de a trai aici si acum ancorati in situatia care nu e deloc usoara devine tot mai apasator. Daca ne gandim la maine sau la luna viitoare ne ingrijoram. Cum ar fi sa privim spre aprilie 2021 si sa avem puterea de a intinde un curcubeu in timp peste fix 12 luni? Vom avea vise atunci, ne vom juca, vom lupta pentru fericire, bunastare, sanatate si binele celor dragi? Cu siguranta da!

 

La Adeona visele marete se dezvolta in planuri de actiune pentru 12-36-60 de luni. Acum trei ani stiam ca programele la munte pentru copiii vor depasi 12000 de participanti in 2019/2020, acum trei ani planuiam ca vom creste an de an cu inca o tabara la munte, acum trei ani puneam pe hartie perspectivele si noile proiecte in care ne implicam astazi. Ne pastram obiectivele de inainte de a intra in criza, chiar daca strategiile de acum sunt despre cum va fi in urmatoarele luni, noi nu vom renunta la planurile de lunga durata. Chiar daca jocul va fi diferit, ne vom adapta dupa noile reguli.

 

Asadar, drag adeon, daca ai visat sa fii olimpic si anul acesta nu se mai tin concursuri, viseaza mai departe, studiaza cu pasiune si alimenteaza-ti gandurile de acum cu pasii de urmat pentru a dezvolta planuri pe termen lung pentru anii urmatori. Anul acesta era ultima ocazie sa mai participi? Ai incredere ca toata viata vei gasi un concurs si mai bun la care poti participa si din care poti invata!

 

Pe cine sa crezi cand totul pare sa fie de necrezut?

Pe munte avem o regula: verificam vremea din mai multe surse. Fiecare site meteo sau structura care ofera predictii in ceea ce priveste starea vremii foloseste propriile modele de calcul in urma casuratorilor fizice sau automate de la statiile meteo. Modele de calcul care apoi sunt aplicate oricarui punct din tara sau de pe glob. Unele sunt mai potrivite pentru anumiti munti, altele pentru orase, insa atunci cand luam cu noi zeci de copii sau turisti pe munte responsabilitatea este enorma si alegem sa cautam informatii in mai multe surse. Verificam pe un site, apoi verificam radarele meteorologice, mai aruncam o privire spre un al treilea site sau sursa de informare si abia apoi luam o decizie.

 

Cum am putea aplica acum aceasta regula invatata in tabere si excursii? Uita-te in jur si vei fi coplesit de pareri, de surse de informare, de variante bune sau mai putin bune despre ce sa faci acasa, despre cum sa ramai sanatos. Alege sa cantaresti fiecare sfat in perioada aceasta. Chiar daca el vine de la persoane avizate, nu uita ca rigurozitatea si spiritul selectiv iti vor antrena mintea sa fie in garda, sa fie critica si sa fie preocupata sa decida veridicitatea fiecarei informatii.

 

Aminteste-ti doar cate stiri false ai citit despre suspendarea cursurilor de exemplu… pastreaza-ti spiritul selectiv si vei face diferenta intre fake news si informatii provenite din sursa sigura si neinterpretata.

 

Cum as putea face sa imi fie mie bine in primul rand?

Tineti minte in tabere si in excursii cand, in timpul drumetiilor, monitorii ofereau putin mai multa grija celui care ramanea ultimul din grup, celui care era cel mai obosit, celui care nu gandea atat de pozitiv? Avem cateva tehnici pe care le aplicam pentru a adapta ritmul grupului la cel mai mic, mai obosit sau mai posomorat din grup, fara insa a descuraja. Ei bine, atunci colegii nostri au o atitudine suportiva. Cum ar fi sa ramanem spartani, sa alegem pentru drumetii doar elevii sportivi si sa ajungem pe varf poate mai putin de jumatate din cati plecam de la cabana, doar pentru ca nu suntem empatici, suportivi si nu ii incurajam atunci cand le e greu colegilor? Tineti minte cand unii dintre voi ramaneati ultimii in grup si cate un monitor statea cu voi si va incuraja si va tinea de povesti si ajungea cu o ora mai tarziu la cabana si totusi era cu zambetul pe buze fiindca ati reusit impreuna poate traseul copilariei voastre? Acele momente ne ofera satisfactia de a fi empatici, altruisti si suportivi.

 

In zilele de acum avem sansa sa ne aratam compasiunea pentru ceilalti. Pentru cei varstnici, pentru cei care nu inteleg lucrurile la adevarata insemnatate de acum. In crize devenim mult mai autoprotectivi decat in afara crizei si suntem preocupati doar sa fim noi bine. Dar in grup… reusim singuri sau reusim impreuna? De doi ani mottoul Adeona Group este #urcamimpreuna. Poate nu intamplator ne-am remarcat printr-un astfel de slogan si este atat de prezent pe buzele voastre si in mesajele noastre…

 

Empatia cu ceilalti si solidaritatea ne determina sa intelegem ca si ceilalti sufera, iar frica e oarecum diminuata atunci cand stim ca toti traim aceleasi emotii profunde in aceasta perioada. Fiind solidari, ne intarim pe noi!

 

Muntele naste prietenii si formeaza caractere

Se spune ca in crize ni se releva adevarata personalitate… putem alege sau nu sa fim morali, caracteriali, verticali. Sansa noastra de acum este de a ne educa adevaratul caracter si de a scoate mastile si de a ne cunoaste cu adevarat. E un vant prielnic pentru a ne transforma in oameni mai buni daca ne-am pregatit pentru asta si ne asumam ca ne dorim aceasta schimbare intr-un mod asumat pentru actiunile viitoare.

 

De ce muntele formeaza caractere?

Fiindca adesea in urcarile noastre apar momente de tensiune, momente de oboseala, momente de durere si clipe in care nervii sunt intinsi la maxim. Unii dintre turisti aleg sa raspunda agresiv, sa stearga cu buretele tot istoricul de pana atunci si sa fie cu adevarat ei… insa tot in aceleasi momente poti alege sa te cunosti mai bine si sa-ti educi reactiile si caracterul, sa recunosti ceea ce simti si sa te porti demn de un caracter admirabil. Umanitate, altruism, bunatate, intelegere sau spirit de sacrificiu… adesea le intalnim pe munte atunci cand suntem in situatii dificile, cand dam din putinul nostru, cand oferim apa pe creasta celor insetati, cand dam o mana de ajutor sau cand lasam si de la noi.

 

Fara sa ne fi dat seama, lectiile aplicate in taberele si excursiile la munte pentru elevi sunt astazi mai prezente ca niciodata in vietile noastre.

 

In incheiere va spunem ca ne e dor de voi… ne lipseste muntele, atmosfera de cabana, zambetele, cantecele, copii, profesorii…

 

Va mai spunem ca suntem optimisti, ca ne imaginam in continuare taberele pline de adeoni si cabane pline de prieteni atunci cand vom fi cu totii in siguranta si cand timpul va fi prielnic revederilor.

 

#ramanemimpreuna si cand #stamacasa

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe si prietenilor tai si lasa-ne un comentariu despre alte lectii pe care le invatam la munte si astazi le aplicam in izolare.

 

P.S. daca ai idei de proiecte pe care sa le lansam pentru adeoni in perioada aceasta, trimite-ne un mesaj pe pagina de Facebook Adeona Camps – aici sau pe Instagram – aici. Suntem deschisi oricaror propuneri de colaborare si idei de a interactiona cat mai mult si de a veni in ajutorul elevilor, parintilor si profesorilor in spiritul nostru caracteristic.

 

Lasa un comentariu