fbpx

Despre Retezat

E liniste. Se aude muntele de departe. Padurea, apa, vantul…

Sunt pe terasa Cabanei Lolaia din Retezat, locul de unde tocmai au plecat spre casa peste 50 de copii…

Tabara de munte in Retezat
Cabana Lolaia, Retezat

N-am ajuns prea des anul acesta la Cabana Lolaia… imi era dor. Lolaia si Retezatul… ”taramul fermecat cu ochi albastri” unde ne-am format multi dintre colaboratorii Adeona… un loc de suflet. Fiecare vara aici si fiecare saptamana la cabana are povestea ei. Acum, am sa scriu despre povestea saptamanii cu miros de brad si strigat de cascada.

In primul rand trebuie sa stii ca toata saptamana petrecuta in Retezat a fost pentru paticipantii la programul #Adeona o tabara – concurs. Un concurs care are ca scop interactiunea cu colegii, lucrul in echipa si stimularea implicarii copiilor in activitati de tip outdoor, educative si recreative, dar si probe de creativitate sau de motricitate. Cel mai mult sunt punctate drumetiile fiindca efortul, ambitia si dorinta taberistilor Adeona de a ajunge cat mai sus sunt, pana la urma, liantul intregii povesti cu miros de brad si strigat de cascada.

Jocuri peste jocuri, multe concursuri, catarat pe panoul artificial, parcul de aventura, activitati de seara diversificate… despre toate acestea nu am sa mai povestesc, fiindca sunt surprinse in imaginile si filmarile noastre. Aleg sa scriu despre cabana si lucrurile care nu se vad in poze…

Jocuri de echipa la Cabana Lolaia
Jocuri de echipa la Cabana Lolaia

Imi place la Lolaia mirosul de cabana care se impregneaza in haine, in piele si in rucsac. Imi place cand se stinge lumina noaptea o data cu oprirea generatorului, imi place chiar si atunci cand nu ai semnal si incepi parca sa ai mai mult timp pentru a fi atent la lumea din jur. Sala de mese, camerele, fiecare zgomot transmis prin pereti sunt parte din autenticitatea acelui loc. E ca o fortareata de unde pornesc armate si armate spre a cuceri… si, pentru ca muntii nu se cuceresc, reformulez: e locul de unde pornesc generatii si generatii spre cetatea de stanca, Retezat!

Printre ploi si vremea foarte instabila cu care ne-am obisnuit deja vara aceasta am reusit sa facem cu taberistii nostri o drumetie de toata frumusetea, pana pe Curmatura Bucurei. A fost un traseu de 12h, la care taberistii s-au raportat impecabil! Cu ambitie si dorinta de a ne vedea pe creasta, la 6 a.m. faceam primii pasi spre munte, prin linistea crepusculului si racoarea diminetii. Pe masura ce urcam ne lovea aerul cald dinspre munte, briza cu care ne obisnuiseram la fiecare urcare matinala. Facem cateva opriri, bem guri mici de apa si oferim incurajari… ajungem fara sa ne dam seama in padurea fermecata. Urcarea spre Cabana Gentiana trece printr-o padure de conifere a carei frumusete e imbogatita de muschii prezenti de jur imprejurul potecii. Mancam la cabana din merindele pe care le-am impartit la Lolaia inainte de plecare. Am numit adesea acel moment ca fiind ”micul dejun al campionilor”.

Gol alpin
Gol alpin din Retezat

Ne energizam si pornim cu forte proaspete spre munte. Crestele erau in ceata, insa continuam sa urcam o data cu norii. Din cand in cand vaporii de apa se mai spargeau in miscarea lor fantomatica si vedeam cate o silueta de stanca in zare. Pana la urma, am urcat printr-o spartura de nor si ne-am bucurat de un spectacol impresionant. Auzim si o mormota, aproape de Lacul Pietrele, iar cei mai norocosi si vigilenti dintre noi o si zarim printre campurile de grohotis. Ultima urcare: 20 min si suntem pe creasta! Pasim incet, cu respiratia reglata si ochii atintiti spre fiecare pas. Aveam sa ajungem la 2206m, pe creasta principala a Muntilor Retezat. Acolo ne-am bucurat din nou, caci lasaseram in spate, in caldarea Pietrele, ditamai ceaunul cu nori si gasiseram de partea cealalta de munte, in caldarea Bucurei, un peisaj splendid, cu vizibilitatae pana departe spre Retezatul Calcaros. Tine doar de tine spre ce parte vrei sa privesti… departe in zare sau inspre caldarea cu ceata. Nu vreau sa descriu uimirea, bucuria si satisfactia elevilor. M-as pierde in cuvinte inutil… Vino cu noi pe munte si te vei convinge de acele emotii si clipe ce tind spre infinit!

Drumetie in tabara
Drumetie in Retezat

La intoarcere copiii au simtit cu adevarat ce inseama o drumetie completa, caci in ultima parte a drumetiei ne-a prins ploaia. Echipati cu pelerine si alte echipamente impermeabile, am continuat coborarea printre siroaiele care se formau pe poteci. A fost o noua experienta pentru ei!

Ajunsi la cabana, aplauzele si felicitarile celor care ramasesera in tabara si care facusera si ei, la randul lor, o drumetie binemeritata de 4h pana la Cabana Pietrele, nu au intarziat sa apara. Taberistii intrau in curte alergand si strigand de bucurie, in aplauzele admirative ale colegilor si profesorilor. Pentru mine, atunci s-a incheiat ziua… cand ne-am intors sanatosi la cabana, iar pe fetele lor s-a citit satisfactia reusitei!

Va doresc sa simtiti putin din satisfactia pe care o avem de fiecare data cand ne intoarcem voiosi de pe munte! ”Multumesc, fara ajutorul tau nu as fi reusit” sunt cuvintele pe care colegii mei le aud adesea la cabana, dupa traseu… Adeona traieste prin aceste vorbe colosale! Va multumim!

Se insereaza… tabara e tot goala. Seara e tot mai apasatoare… apusul e lent, in nuante rosiatice… poate, vedem luna.

Peisaj nocturn in Retezat
Peisaj nocturn in Retezat

9 a.m., a doua zi dimineata
Iau din nou laptopul in brate si scriu ultimele cuvinte despre Retezat. In cateva ore plec spre un alt munte si o alta tabara Adeona, insa magia noptii care-a trecut vreau sa o impartasesc si cu voi.

Azi-noapte am fost la cascada, pe luna plina. Muntele era luminat de astrul selenar, iar frontalele au devenit aproape inutile in plimbarea noastra. Pasii ne erau ghidati de razele lunii. Daca nu ai incercat pana acum o plimbare in natura la lumina lunii, iti recomand aceasta experienta! Cat despre Lolaia noaptea pot spune ca e un stimul al simturilor… e sunet, e traire, e tactil, e vizual, e sensibilitate proprioceptiva… te plasezi in spatiu si-ti pare ca de acolo, de acolo din munte, din Retezat, esti in centrul Universului.

Spectacolul naturii in noapte
Spectacolul naturii in noapte

Ne intoarcem la cabana. In linistea noptii ne cautam somnorosi patul. In fiecare seara ne spunem intre colegi noapte buna, ceva normal. Noaptea trecuta insa a fost altfel… ne-am spus soptit noapte buna, dupa care o voce, dintre ale noastre, a completat linistit:

– LUCRURI SIMPLE…

Sa aveti o vara faina!
Povestea sezonului 2018 de #tabereAdeona continua in cele 7 tabere unde ne desfasuram activitatea:
Vatra Dornei – Complex Telescaun, Sureanu – Cabana Lunca Florii, Pasul Valcan – Cabana Pasul Valcan, Valea Ariesului – Complex Adeona Apuseni, Retezat – Cabana Lolaia, Retezat-Iorgovanu – Complexul Custura si Parang – Cabana Adeona si Pensiunea Krisztian.

#urcamimpreuna

Lasa un comentariu