fbpx

Taberele la munte te invata sa ajuti

De cateva saptamani mi-am spus ca voi scrie despre o discutie intamplatoare din culisele Adeona Group. Pare ciudat sa-mi permit sa expun gesturi si discutii dintre colegi, insa esenta mesajului e mult mai importanta decat contextul momentului.

Stii telefonul acela de dimineata devreme cand cineva te suna si iti spune

„am nevoie sa ma ajuti”

Demult nici macar nu concepeam sa am curajul de a cere ajutorul atat de deschis cuiva si sa exprim direct faptul ca… nu iese treaba bine fara ajutor; #echipa. Asa ca incercam tot felul de forme de exprimare si abordare care, poate, nici macar nu-si aveau rezultatul dorit. Simplu, scurt si sincer. E unul din lucrurile faine pe care le-am invatat in echipa in care lucrez.

Am auzit exprimarea asta de-a lungul timpului in cadrul proiectelor implementate de Adeona Group. Fie ca e vorba de firma care organizeaza super-programele de tabere si excursii la munte pentru elevi, Adeona Camps, fie ca e vorba de Adeona Wanderlust, firma care organizeaza calatorii inedite pentru oamenii mari, au fost momente cand aveam nevoie de ajutor. De la prieteni, de la colegi, de la cunoscuti ai cunoscutilor. Asa ca am dat acel telefon despre care aminteam mai sus.

Stii ca fiecare job are o fisa a postului. Scrisa si nescrisa. Uneori insa, in toata activitatea noastra, apare acel telefon de dimineata in care de partea cealalta auzim:

„am nevoie sa ma ajuti”

Ai doua variante:

  1. sa faci mai mult si sa cooperezi
  2. sa faci atat cat stii ca faci de obicei, de altfel bine si implicat

Pentru astfel de conversatii nu-mi dau seama daca exista traininguri sau nu, cursuri de formare sau tehnici prin care sa primesti raspunsul asteptat. Aparent am intui un raspuns tehnic, insa cred ca e vorba, in esenta, de mult mai mult. Atitudine? Poate si asta.

Acum cateva saptamani eram inaintea plecarii in excursia pentru adulti organizata de Adeona la Cabana Lunca Florii din Muntii Sureanu. Urma weekendul cu 1 Decembrie, era totul pregatit iar ultimele detalii erau deja discutate. Se anunta un weekend pe cinste care purta semnatura standardului de calitate impus de Adeona Group. Un telefon matinal ma anunta ca au aparut schimbari neprevazute in organizare si aveam nevoie urgent de inca o masina pentru a ajunge cu grupul din Cluj-Napoca la destinatie. De obicei vineri la ora 8 dimineata majoritatea oamenilor se pregatesc sau sunt deja la munca. Cam greu de crezut ca ai putea gasi pe cineva disponibil care la 16:45 sa fie cu rucsacul pregatit la locul de plecare, cu voie buna si dor de duca.

Recunosc, m-am gandit cateva minute pana sa pun mana pe telefon. A urmat apoi acel apel matinal adresat unui coleg care… intamplator, dormea. In cateva minute insa primesc un semnal de partea cealalta a firului. Scurt si la obiect, am folosit formula magica, fara prea multe variante cu exprimari conexe. Stiti ce raspuns am primit? In secunda doi, atat de spontan si natural am auzit:

„sigur, te ajut, nu se pune problema sa nu te ajut daca pot.”

Pe moment nu mi-am dat seama de esenta raspunsului. Eram concentrata in a gasi o solutie neprevazutului aparut. S-a rezolvat, insa la cateva minute dupa ce am finalizat acel telefon mi-am dat seama ce gest important a fost acel raspuns. In fond, am primit garantia ajutorului intr-o deplina certitudine.

Mi-a venit atunci in minte titlul acestui text: ”taberele te invata sa ajuti”. Inevitabil, intr-un context de munca atat de diversificat, in tabere si excursii, vara sau indiferent de anotimp, iti dezvolti un fel de aptitudine speciala de a raspunde pozitiv atunci cand ti se cere ajutorul. Exista un singur sens, acela de a face lucrurile sa mearga bine in aceiasi directie. Si cred ca atitudinea asta proactiva iti intra in sange, chiar si atunci cand te trezeste matinal un telefon, chiar si atunci cand esti confortabil si trebuie sa te ridici, chiar si atunci cand n-ai prea face treaba, dar totusi alegi sa ajuti.

De ce? Va las pe voi sa raspundeti. Noua, nu ne ramane decat sa le predam lectia nescrisa copiilor si oamenilor care aleg sa interactioneze cu noi in tabere, in excursii, in vacante sau in diverse proiecte.

Povesti din tabere la munte
Povesti din tabere la munte

Sadim copiilor in timpul programelor noastre aceiasi atitudine de a raspunde afirmativ solicitarilor de a oferi ajutor. Chiar daca e un joc de motricitate, o activitate de echipa aparent insignifianta, un simplu gest din timpul drumetiei sau o atitudine fata de un coleg mai mic, taberele si timpul petrecut in natura si in colectivitate te slefuiesc mult mai mult decat ti-ai putea imagina din spatele unei tastaturi. Cred ca sta in natura umana sa fim buni, sa ajutam si sa avem incredere in comunitatile din care facem parte. Timpul petrecut in aer liber e un bun liant in a ne lega de aceste gesturi normale, dar uneori mai greu de asumat in lumea oamenilor mari. E un fel de intoarcere la origini, la natura, la ritmul lumii. Agitatia ne face uneori sa credem ca nu avem timp sa mai ajutam si ca a face bine, fara sa ne gandim prea mult, nu e pentru noi fiindca… nu avem timp, pur si simplu.

Fie ca alegi sa petreci cateva ore, cateva zile sau saptamani in gasca de Adeoni, ai atat de multe ocazii pentru a-ti exersa acest spirit de a coopera. Invatam atat noi, cei mari, cat si cei mici, faptul ca taberele la munte te invata sa ajuti, sa sprijini, sa pui umarul, sa contribui.

Poate anul viitor ne vedem pe poteci!

Andreea

Lasa un comentariu