fbpx

Prima noastra tabara de vara – Bocancii de tabara la munte

Bocanci de munte pentru tabere de vara de elevi

Prima noastra tabara de vara – Bocancii de tabara la munte

 

Astazi vorbim despre alegerea bocancilor de munte pentru taberele si excursiile pentru copii, una din cele mai importante piese din bagajul de tabara.

 

Stim ca parintii sunt putin emotionati atunci cand micutii pleaca pentru prima data la munte, in tabara sau excursie. Noua nu ne ramane decat sa va asiguram ca totul se va desfasura acolo in deplina siguranta, iar pentru asta avem nevoie si de putina cooperare din partea voastra, a parintilor, atunci cand pregatiti bagajul de tabara.

 

In primul rand iti amintim de fisa de inscriere pentru tabere si excursii pentru elevi pe care o poti descarca de aici.

 

Vei observa ca in fisa de inscriere exista o lista de echipament pe care noi il recomandam, nu doar din experienta ci mai ales pentru a oferi celor mici siguranta in timpul sederii la munte.

 

Astazi iti vom prezenta cateva informatii care sa te ajute atunci cand alegi incaltamintea pentru tabara sau excursie la munte, respectiv bocancii, iar in urmatoarele articole de pe Adeona Camps Blog vom scrie si despre alte articole vestimentare pe care sa le pui in bagajul copilului.

 

Despre bocanci cu Adeona Camps 🙂

 

Chiar daca nu sunteti o familie de muntomani si nu faceti iesiri in natura, pentru plecarea copilului in tabara sau in excursie cu Adeona va recomandam sa investiti intr-o pereche de bocanci.

 

Astazi exista pe piata diverse magazine specializate de articole sportive, care comercializeaza articole de incaltaminte de buna si foarte buna calitate, la preturi pentru toate buzunarele.

 

Daca aveti deja bocanci, verifica inainte de plecare ca acestia sa ii mai fie buni copilului; in cazul in care i-a purtat ultima data vara trecuta, se poate ca in acest an sa-i fie incomozi si sa ii provoace rani chiar si dupa o purtare de cateva ore. Generatia viitorului creste voiniceste! 🙂

 

De asemenea, te rugam sa fii atent la urmatorul secret in cazul in care micutul va veni in tabara cu bocanci noi: poarta incaltamintea noua in oras!

 

Incercati sa gasiti cateva zile inainte de plecare sau chiar si cateva ore cand copilul poarta incaltamintea noua in oras, intr-o plimbare prin parc sau pe strada. Aceasta practica des intalnita chiar si in randul oamenilor de munte experimentati permite materialului sa devina mai elastic si configuratia bocancului sa se plieze pe modelul piciorului.

 

In cazul in care prima purtare a bocancului va fi direct in drumetie, fie ea si de 2-3h, s-ar putea ca piciorul copilului sa resimta papucul nou si sa apara basici sau un anumit disconfort. E foarte important acest aspect asa ca va rugam sa tineti cont de acest sfat!

 

Vedem nenumarati bocanci noi in tabere, nepurtati si foarte bine alesi. Acestia insa pot fi pe cat se poate de perfecti, pe atat de inconfortabili daca ii punem la treaba din prima intr-un traseu de munte.

 

Luati incaltaminte cu jumatate de numar mai mare si evitati pe cat posibil incaltamintea fixa. In timpul drumetiilor ne place sa spunem ca #urcamimpreuna, asa cum este si mottoul taberelor si excursiilor organizate de Adeona Camps. Insa, dupa urcare vine si coborarea, moment in care piciorul se deplaseaza cu cativa mm in bocanc, iar daca acesta este fix pe picior s-ar putea sa provoace disconfort.

 

Daca bugetul dvs. perminte, incercati sa achizitionati bocancii care au o membrana rezistenta la apa. Gore-Tex, Aqua-Tex sau alte membrane ce utilizeaza tehnologii care ofera impermeabilitate papucului. Nu intram in apa, insa dimineata mai exista roua pe traseu si e atat de placut sa stii ca nu te uzi la soseta! Desigur, in tabere precum cele din Retezat, Parang, Apuseni traversam paraie de munte si pietre de rau si accidental mai putem calca in apa. Si pentru astfel de momente bocancii impermeabili sunt magici!

 

In cazul in care ai o pereche de bocanci de mai multi ani si inca iti mai sunt buni, talpa rezista si iti sunt tare dragi, vei observa ca o data cu trecerea timpului apa va incepe sa intre printre cusaturi si nu sunt chiar asa de impermeabili. Pentru acele situatii iti recomandam sprayurile care impermeabilizeaza materialul de pe bocanc ( exista astfel de sprayuri si pentru geci si alte articole impermeabile) sau ceara de impermeabilizare. Tine cont insa de faptul ca dupa ce folosesti o data aceasta ceara speciala cumparata de la magazinele de articole de munte sau vanatoare/ pescuit culoarea bocancilor se va schimba putin.

 

O pereche buna de bocanci, daca este intretinuta corespunzator, in cazul in care piciorul copilului nu creste foarte mult, te poate tine pana dupa adolescenta si si in studentie. Asa ca ingrijeste incaltamintea inainte si dupa fiecare tura.

 

Talpa bocancilor pentru drumetii la munte reprezinta din alt element de care tinem cont atunci cand alegem perechea ideala. Ii invatam toate aceste detalii pe copii de la prima tabara, insa pana atunci voi aveti de facut un bagaj asa ca va oferim aceste informatii inca de acum. Cautati o talpa aderenta, care sa formeze o priza buna cu suprafata regasita in natura si bocanc. Exista talpi dedicate care ofera o aderenta si rezistenta buna la uzura, precum talpa Vibram. Vibram este o tehnologie consacrata deja pentru incaltaminte care ofera o rezistenta crescuta articolelor de incaltaminte. Octogonul galben, asa cum ii mai invatam pe elevi in excursii si tabere. Pe langa aceasta talpa de obicei mai rigida iti recomandam sa cauti ca bocancul sa mai aiba si o talpa de spuma pentru a amortiza din socul atingerii pietrelor de pe traseu. Insa nu e obligatoriu acest aspect.

 

Pentru incepatori insa orice bocanc avand o talpa cu multe striatii este foarte bun. Striatiile cresc aderenta, infingandu-se ca niste crampoane in sol. O talpa plata ingreuneaza deplasarea pe teren umed, in panta sau noroios. De aceea pe traseele la munte nu recomandam de nici o culoare tenisi, balerini sau pantofi cu talpa plata.

 

Tot pentru elevi si incepatorii care isi formeaza deprinderile de motricitate in ceea ce priveste drumetia pe munte va recomandam sa alegeti un bocanc inalt, pe glezna. E foarte important ca acesta sa fie fix, pe picior, pentru a oferi un plus de stabilitate. Copiii sunt inca in crestere, iar orice miscare mai brusca poate cauza neplaceri in zona incheieturilor. Asa cum e si la clapari iarna la schi e si cu bocancii pe munte. E de dorit ca acestia sa sustina glezna. Nu uita insa sa alegi in acest caz o pereche de sosete mai inalte decat bocancul pentru a nu avea o rana la zona de contact intre materialul interior al bocancului de munte si piele!

 

In cazul in care nu e prima ta tabara, esti o fire sportiva, ai mai fost in drumetii in natura si esti obisnuit cu terenul accidentat, probabil ca folosesti papuci de munte de tip adidas. Acestia iti permit sa te deplasezi mai repede in cele trei sezoane primavara-vara-toamna si sunt putin mai comozi. Pentru incepatori insa sau elevii care nu sunt obisnuiti sa faca miscare, recomandam bocancul inalt, pe glezna.

 

Culoarea e neimportanta la bocanci si de asemenea si aspectul e pe locul doi atunci cand trebuie sa ne alegem incaltamintea pentru munte. Cel mai important aspect este confortul, comoditatea si increderea pe care o confera acest tip de incaltaminte.

 

Despre sireturi si cum sa te legi la bocanci te invatam in tabara! 🙂

 

 

Speram ca aceste informatii sunt utile pentru pregatirea plecarii in tabara sau in excursie la munte. In seria de articole care urmeaza vom aborda multe alte aspecte despre prima plecare de acasa alaturi de noi. Pana atunci iti stam cu drag la dispozitie cu raspunsuri la intrebarile tale si informatii despre specificul activitatilor noastre.

 

Ne vedem la cabana,

Echipa Adeona

 

 

Suntem curiosi sa aflam parerea ta. Lasa-ne un comentariu sau, daca ti-a placut acest articol, te invitam sa il distribui direct pe Facebook si prietenilor tai folosind butoanele de mai jos. Iti multumesc fiindca citesti Adeona Camps Blog.

 

Ne gasesti si pe Facebook, aici sau pe Instagram, aici.

Lasa un comentariu