O noua pagina din Jurnalul de adeon in vreme de izolare scriem astazi pentru prietenii din intreaga tara alaturi de care am urcat pe munte, in tabere si excursii. Dragi adeoni, in aceasta perioada vorbim adesea despre sanatate… dar ne-am intrebat in ultimul timp si care ar fi simptomele sanatatii?
Sunt atat de multe asemanari intre activitatile de tabere pentru elevi si excursiile de weekend la munte incat, exemplele care vor urma provin in totalitate din domeniul nostru de activitate.
Curiozitatea
Ceea ce ii ajuta pe copii sa creasca si sa se dezvolte atat de ramificat este in esenta curiozitatea lor nemarginita pentru lume. Ei sunt preocupati adesea sa afle raspunsuri la intrebari, sa observe, sa descopere, sa se joace, iar toata aceasta curiozitate ii ofera mintii un plus de sanatate.
Curiozitatea o intalnim adesea in ochii copiilor in timpul drumetiilor… ne intreaba adesea cum creste o brandusa de primavara, unde se ascund ursii, cum arata o Salamandra, care sunt experientele monitorilor pe munte, ce animale salbatice putem intalni, cum se formeaza muntii si lista poate continua.
In tabere, incercam sa fim intr-o continua stimulare a curiozitatii celor mici, iar in aceasta perioada aceasta curiozitate a elevilor ramane la fel de importanta. De asemenea, stimulam curiozitatea care determina invatarea pe tot parcursul vietii. In sine si noi, adultii, ne pastram an de an curiozitatea de a fi in trend cu noile aplicatii pe care tinerii le folosesc, noile preferinte in materie de petrecere a timpului liber si asta ne face sa fim activi si sa ramanem cat de cat flexibili pentru a imbratisa situatiile noi.
Relatiile
Va amintiti cat de intense sunt prieteniile care se nasc in timpul taberelor la munte? Poate ajungeti sa deveniti prieteni cu colegii de camera alaturi de care pana atunci nu v-ati inteles atat de bine. Sau in drumetii ajungeti chiar sa va imprieteniti cu alti copiii din alte orase… iar prieteniile tin atat de strans incat va revedeti peste ani si ani, la facultate, in acelasi oras.
Toate acestea sunt povesti si imagini care ne-au ramas intiparite in minte din timpul verilor la munte. Desigur, exemplele pot continua si cu profesorii care isi cunosc noi colegi din alte orase si aleg sa revina vara de vara alaturi de Adeona, in aceiasi serie, aceleasi cadre didactice diferite, din orase diferite.
Cand eram si noi copiii, pe poteci umbla o vorba cum ca… daca vrei sa-ti cunosti cu adevarat un prieten, du-l alaturi de tine trei zile la munte si te vei convinge daca relatia voastra este una strasnica. Prietenii si relatiile ne aduc fericire, sentimentul de stabilitate, de siguranta si de apartenenta, iar acest lucru este crucial in a functiona sanatos in societate. Chiar daca ne place si singuratatea, suntem fiinte sociabile, suntem facuti sa mergem unul spre celalalt, sa interactionam si sa construim relatii.
Sunt doar cateva exemple care sustin importanta calitatii relatiilor in vietile noastre. Pe timp de izolare, chiar daca nu ii intalniti pe colegi, pe profesori si pe cei dragi, incercati sa pastrati relatiile prin discutii mai dese, mesaje sincere, videouri sau orice stiti ca va aduce o stare de bine. Spuneti-le tot ce simtiti, plangeti daca va este dor si bucurati-va de oameni, chiar si de la distanta.
Chiar daca ne este dor unii de altii, stim ca ne vom revedea!
Reglajul
Avem predispozitie sa ne reglam emotii, ganduri si activitati. Asta inseamna ca orice activitate in aer liber ar fi de dorit sa o abordam cu moderatie. Orice traseu, alergare sau activitate sportiva.
Avem in interiorul nostru un fel de mecanism care ne spune ca e bine sa ne adaptam si sa ramanem in echilibru. De aceea, atunci cand alegem o urcare pe munte, cand vedem o panta abrupta, luati-o incet, in ritm moderat, nu incercati sa alergati primii si sa cadeti apoi la jumatatea drumului, tot primii. E un secret pe care chiar si ghizii montani de altitudine, cu foarte, foarte multa experienta, il aplica in expeditiile care ii duc inspre aerul rarefiat ai celor mai inalti munti ai lumii.
Mai stiti fabula broastei testoase si a iepurelui care se iau la intrecere? Ei bine, atunci cand faci miscare, cand pornesti intr-un proiect nou, tine cont de acest mecanism secret de a regla stari si activitati, de a face lucrurile cu moderatie. Chiar daca nu e acum la moda si oamenii mari aleg adesea excesele… si ideea de a-si depasi adesea propriile limite, cu orice pret, chiar si pe munte, experimentati acest echilibru ori de cate ori aveti posibilitatea. S-ar putea ca, peste ani, sanatatea sa va fie recunoscatoare.
Candva, cand era Adeona Camps la inceputuri, cineva spunea pe potecile Carpatilor ca… ”muntele nu se mananca din polonic, ci cu lingurita.” Aveti incredere ca vom urca din nou impreuna, in acelasi ritm responsabil, dar care ne va oferi posibilitatea sa crestem impreuna, noi si noi generatii de tineri aproape de natura.
Speram ca sunteti bine, speram ca mai aveti putina energie si rabdare chiar si pentru scoala si nu v-ati pierdut zambetul de adeon si optimismul ca muntele ramane acolo, iar voi puteti oricand sa-l vizitati!
#ramanemimpreuna si cand #stamacasa!
P.S. daca ti-a placut acest articol sau rezonezi cu activitatile pe care le organizam, distribuie acest link si prietenilor tai, pentru a afla cat mai multa lume de #AdeonaCamps. Lasa-ne un comentariu cu parerea ta si hai sa socializam chiar si online! Poate data viitoare ne vedem si la munte, acolo unde ne place atat de mult.
P.S.2 ne gasesti si pe Facebook pe pagina Adeona Camps sau pe Instagram, aici