Drumețiile la munte și încrederea! Unde începe și unde se termină această abilitate pentru viață?
Drumetia este adesea asociată cu dezvoltarea încrederii în sine, în ceilalți, în grupul alături de care desfășori activitatea, în ghizii care te conduc. Dinamica încrederii ia fațete dintre cele mai personale și inedite, de la mic la mare. Pentru că activitățile noastre sunt sub forma unor programe educative dezvoltate în aer liber, drumețiile sunt unul din principalele ateliere în care lucrăm cu conceptul încrederii.
Unul din motivele pentru care consider că drumețiile se îmbină cu încrederea se referă la perspectiva că trekkingul implică adesea traversarea unor terenuri dificile, urcarea pe dealuri sau munți, trecerea prin păduri sau râuri. Aceste provocări fizice și mentale pot necesita efort și determinare pentru a fi depășite. Atunci când adeonul ( adică ai noștri prieteni drumeți) reușesc să înfrunte și să depășească aceste provocări, câștigă încredere în propria sa capacitate de a înfrunta și depăși obstacolele. Adesea plecăm acasă de la munte cu rucsacul plin de încredere în sine!!! Și ne bucură tare acest beneficiu!
În plus, un alt aspect ar fi acela că drumetiile pot oferi oportunități pentru a-ți explora limitele și a-ți depăși temerile. Pe măsură ce un individ se confruntă cu noi experiențe și își depășește zonele de confort, și cu atât mai benefic pentru elevi, își dezvoltă încrederea în sine și în propria sa putere. Practic, un sentiment de autonomie, atât de necesar pe tot parcursul vieții. Descoperirea resurselor personale și a capacităților neașteptate poate consolida încrederea în sine și poate genera o atitudine pozitivă față de propriile capacități și potențial uman interior. E un sentiment deosebit atunci când ajungem pe vârf și ne strângem cu toții pentru poza de grup! Oboseala, dar și încrederea, sunt parte din acea reușită care va rămâne mult timp întipărită în memoria corpurilor noastre, nu doar în sistemul psihic!
Adesea taberele și excursiile, drumețiile cu firme specializate, retreaturile sau în general orice activitate educativă outdoor reprezintă experiențe sociale, care se desfășoară în grupuri, între oameni mai mici sau mai mari care călătoresc și interacționează împreună. Prin cooperare, comunicare și sprijin reciproc în timpul drumetiei, se poate dezvolta încrederea în ceilalți participanți. Oamenii învață să-și ofere sprijin emoțional și fizic, să se bazeze unii pe alții și să-și împărtășească resursele. Pentru a facilita acest climat psihologic pozitiv, precum într-o organizație, ghizii însoțitori și facilitatorii acelor activități au în responsabilitate să stimuleze această relație de încredere cu grupul, iar acolo unde aceasta devine fragilă, să confrunte neînțelegerile și să pornească la drum abia atunci când ritmul încrederii este unul confortabil pentru camarații de călătorie. Sprijinul ghizilor în momentele mai provocatoare este necondiționat și, cel mai important, este unul profesionist, învățat în ani de mers pe munte și interacțiune cu oamenii!
Și, îmi place mie să-i spun că prin conectarea cu natura ne dezvoltăm încrederea în lume, în lumea înconjurătoare și în sentimentul de a ne lăsa lumii și vieții. Drumetiile în natură pot oferi oportunitatea de a experimenta frumusețea și magnitudinea lumii înconjurătoare. Această experiență poate cultiva o încredere mai mare în conexiunea noastră cu natura și în funcționarea mai largă a lumii. Drumetia poate ajuta oamenii, mai ales copiii, să-și dezvolte o perspectivă mai profundă asupra lumii și a sinelui lor, ceea ce poate contribui la dezvoltarea unei încrederi mai profunde în propriul loc și rol în lume.
Aș înceia însă într-o notă realistă și anume aceia că dezvoltarea încrederii prin drumeție și activități outdoor poate varia de la individ la individ, de la copil la copil, de la un adult la altul și depinde de experiențele personale și contextul specific. Cu toate acestea, experiențele de drumeție pot oferi oportunități unice pentru dezvoltarea și consolidarea încrederii personale și a încrederii în ceilalți.
Te invit să urcăm împreună și să experimentăm cum se simte încrederea atunci când admirăm munții de la înălțime!
Am scris și o parte a II-a a gândurilor despre drumeție și încredere. Aici.
Andreea Cîra, Coach
Adeona Group