Conexiunea cu natura – parte a educatiei centrata pe sustenabilitate
Contactul cu lumea vie favorizeaza comportamentul ecologic, dezvoltarea unor atitudini sanogene referitoare la propria stare de bine si la aspectul mediului inconjurator care ne sustine toate activitatile, inclusiv cele centrate pe competente exclusiv digitale.
Taberele la munte pentru elevi – o viziune bazata pe sustenabilitate, cu activitati care centreaza elevul ca si individ autentic si plin de potential!
Suntem de 23 de ani in Romania partenerii profesorilor in organizarea programelor educative aproape de natura, in spatii destinate recreerii si invatarii unor deprinderi de pretuire fata de natura si de stimulare a colaborarii prin invatare experientiala.
Pentru sute de profesori din Romania, am devenit parteneri in transferul de cunostinte formale din mediul scolar in activitatile outdoor, desfasurate in natura, sub forma programelor diversificate pe care le organizam in 12 zone montane din Romania alaturi de echipele noastre formate pentru astfel de programe educative de tabara si excursii!
Interesele pentru viata si pentru lumea vie se afla in codul nostru genetic, studiaza Edward Wilson. Noi va putem spune ca bucuria elevilor de a alerga pe terenurile sportive aproape de padure, de a explora potecile de munte prin jocuri exploratorii sau de a privi stelele la focul de tabara sunt experiente despre care ii auzim amintind adesea peste ani ca fiind cele mai frumoase momente din etapa scolara.
Biofilia reprezinta dragostea sau atractia innascuta pe care oamenii o au fata de natura si de fiintele vii. Termenul „biofilie” a fost inventat de biologul Edward O. Wilson in 1984, in cartea sa „Biofilia: Hipoteza iubirii pentru natura”, in care argumenteaza ca oamenii au o legatura emotionala si biologica cu natura care este esentiala pentru sanatatea si bunastarea noastra. Conform ipotezei biofiliei, avem o nevoie fundamentala de a fi in contact cu natura si cu alte forme de viata, iar aceasta conexiune ne poate ajuta sa ne simtim mai echilibrati si mai fericiti.
In tot ecosistemul de organizare al programelor de tabere si de excursii care adesea expune doar partea usoara si placuta in care primim oaspetii la munte, cand ne mai ramane ragaz pentru a gasi resurse si parti pozitive, ne amintim de valorile pe care le promovam si pe care alegem sa le sadim an de an, generatie dupa generatie, pentru elevii care copilaresc in epoca AI ( inteligentei artificiale).
Emotiile metabolizate in corp ne leaga de amintirea unor evenimente trecute. Acestea ne modifica perceptia asupra lumii, asupra stimulilor asemanatori acelor evenimente si ne pot oferi o punte pentru comportamente sanogene ori patogene, raspunsuri comportamentale adaptative sau dezadaptative, in functie de situatie si tipul de emotii puse in joc. Atunci cand prin conexiunea cu natura reusim sa transmitem emotii care genereaza o stare de bine, relaxare, sentimentul de incredere in sine, de apartenenta la comunitatea Adeona si de siguranta prin grija cu care pregatim fiecare intalnire cu oaspetii nostri, ne ancoram in crezul ca in viitor elevii vor avea un raspuns pozitiv invatat de a fi curiosi pentru a practica activitati in natura. Activitati de tip drumetie, plimbari in aer liber, jocuri sportive sau chiar pasiuni de cercetare a mediului inconjurator, avand la baza emotiile pozitive care sustin repetarea comportamentelor de conexiune cu natura. Fiindca vedem conexiunea cu natura o parte a educatiei centrata pe sustenabilitate.
Impactul unui brand de tara, cum ne-ati incurajat sa numim ADEONA, devine responsabilitatea noastra, a tuturor adultilor implicati in proiect, pentru modul in care pastram echilibrul intre beneficiile incontestabile ale tehnologiei si beneficiile pe care legatura emotionala si biologica cu natura le au asupra bunastarii noastre mentale, emotionale, fizice.
La Adeona Camps, impreuna cu profesorii care aleg sa fie oaspetii nostri, cladim un brand de tara, care invata elevii sa urce tot mai sus!
Pentru taberele de vara 2023, am lansat ofertele pe siteul nostru, www.adeona.ro . Ne puteti scrie pe Facebook – Adeona Camps sau sa ne contactati la 0747 023 972, 0746 601 069 sau 0758 258 312 pentru a afla mai multe despre locurile disponibile in toate cele 12 locuri unde Adeona Camps va organiza programe educative in aceasta vara.
Va asteptam la munte, sa ne descretim fruntile si sa redescoperim placerea de a ne relaxa la aer curat, sa savuram un ceai bun de plante si sa ne bucuram talpile bocancilor in drumetiile formidabile din Muntii Carpati! Vino sa #urcamimpreuna in Romania de poveste!
Daca ai gasit sens in textul de mai sus, ne ajuta sa il distribui mai departe prietenilor tai, pentru a ajunge la un viitor oaspete!